Mitt navn er Dana Szustka. Tegning har alltid ligget nært mitt hjerte. Da jeg var 5 år gammel fikk jeg min første tykke A4 blokk med mange hvite ark, og det var da mitt eventyr med farger virkelig begynte. Min interesse for tegning formet på et vis min fremtid. Jeg valgte tegneblokken, fine blyanter og fargestifter som en karriere.

Jeg valgte å ta min utdannelse på National School of Fine Arts i Wroclaw. I fem år var jeg derfor i nær kontakt med mange forskjellige kunstarter; fra fotografering, annonseutforming, skulptur modellering, tegning, maling og også teknisk tegning, bare for å nevne noen. Teaterkunsten fasinerte meg også, og det var på dette feltet jeg tok min hovedoppgave. Jeg var ansvarlig for grafisk design på et av elementene i teateroppføringen med tittelen: ”The Metamorphosis” av Franz Kafka.

På min vei har jeg møtt mange lærere som fra første stund har satt høye krav til min utførelse. Jeg er veldig takknemlig for alt det jeg har lært av dem, for uten dem hadde jeg ikke vært så trygg på det jeg gjør, som jeg er idag. 

Temaet i arbeidene mine er stort sett ’mennesket’ – kroppen, ansiktet og den følelsesmessige tilstedeværelsen. For meg er dette det mest interessante og mest utfordrende i kunsten. Jeg liker å fryse det, sette det i bevegelse, trekke det ut av mørket og la det blendes inn i bakgrunnen. Jeg liker lyset i et ansikt og hva øynene uttrykker, selv om øynene ikke kan fortelle alt. Jeg vil at vedkommende skal se ut som en prototyp som kan representere  essensen i personen, som kan bringe ham eller henne nærmere seg selv.

I et ansikt med øyne som lyser så bærer et mennesket mer enn bare NOE, og han betyr mer enn HVEM-SOM-HELST. Et mennesket har en sjel og følelser, og det er det vakre i uttrykket som jeg forsøker å gjenskape på et lerret eller på et papir.

© 2012  by  6th dESigN  dANa SZuStKa